Gratis programma’s voor Windows

Als fervent gebruiker van de computer gebruik ik heel wat programma’s. Behalve de standaardprogramma’s, die bij Windows horen, zijn er ook heel wat, die iets extra’s geven, waar ik graag gebruik van maak. Denk maar aan een tekstverwerkingsprogramma of een fotobewerkingsprogramma. Veel mensen kiezen zonder erbij na te denken voor een betaalde variant van een van de grote softwarebedrijven. Bijvoorbeeld het Office-pakket van Microsoft. Zonder meer een goede keus, maar in veel gevallen is er een gratis variant beschikbaar.

Hoe kan dit?

Er zijn veel software-ontwikkelaars, die graag hun bijdrage leveren aan de gemeenschap zonder ervoor betaald te worden. De programma’s, die op deze manier gemaakt worden, noemen we OpenSource software. Vaak doen deze programma’s niet onder voor de betaalde variant. Het is soms echter een nadeel, als zo’n programma nét iets anders werkt dan dat programma, dat iedereen gebruikt. Maar met enig doorzettingsvermogen (en snuffelen op internet naar tips) lukt het om je zo’n programma eigen te maken. Hieronder geef ik enkele alternatieven voor bestaande software.

Tekstverwerking

Een gratis alternatief voor Word (van Microsoft) is LibreOffice. Dit programma bevat niet alleen een Word-variant, maar ook een alternatief voor Excel, PowerPoint en dBase. Verder zit er nog een tekenprogramma in. Veelzijdig dus en alles benaderbaar vanuit één startscherm (interface).

Zo ziet het menu van LibreOffice tekstdocument er uit:

Fotobewerkingsprogramma’s

Foto’s bekijken en eenvoudige bewerkingen toepassen

Hiervoor is Irfanview heel geschikt. Ik vind het plezieriger dan de standaard-applicatie van Windows. IrfanView is een eenvoudig, dus ook snel programma, waarmee o.a. de volgende handelingen kunnen worden toegepast:

  • Foto’s verkleinen, zodat ze met meer tegelijk per e-mail kunnen worden verstuurd.
  • Foto’s vernoemen. Ik heb niets aan bestandsnamen, zoals DSC04587.JPG, maar meer aan 190610-Familiebezoek-1.JPG. IrfanView kan een reeks foto’s vernoemen met allemaal dezelfde naam, bijv. Fietstocht Harderwijk, maar met oplopende nummering, dus Fietstocht Harderwijk-1, Fietstocht Harderwijk.2, enz.
  • Kleuren, helderheid aanpassen is snel toe te passen. Ook het roteren of omklappen van een foto.

Het programma is ook instelbaar in de Nederlandse taal.

RAW-bestanden bewerken

Een alternatief voor Adobe Photoshop Lightroom is RawTherapee. Het bewerken van RAW-bestanden is nogal ingewikkeld. Maar op internet is er wel het een en ander over te vinden. Kijk hier.

En over andere gratis bewerkingsprogramma’s vind je hier informatie.

Meer foto’s combineren tot één foto

Een voorbeeld hiervan:

Hiervoor heb ik het gratis programma Image Composer Editor gebruikt. In een ander artikel heb ik meer geschreven over dit programma.