Om Fulda te bezoeken nemen we de trein. Ons hotel is op loopafstand van het station en daarom gaan we met de trein.
Lees meer: Bezoek aan FuldaIk informeer nog even bij het loket, of de ov-begeleiderskaart, die Piet heeft, ook in Duitsland geldig is. Ze kijkt er met een schuin oog naar en meldt, dat de Duitse kaart anders is, maar wel vergelijkbaar. Dus gebruik hem maar: dan is één treinkaartje dus genoeg. Bij controle in de trein blijkt deze pas toch niet geldig te zijn! Maar de conducteurs zijn heel coulant. We mogen doorreizen naar Fulda, als we voor de terugreis maar een kaartje kopen!
En bij aankomst zitten we meteen in de hoofdstraat.
Door de stad is een leuke beeldententoonstelling met “mensen van alledag”. We komen ze overal tegen.
We gaan eerst naar het toeristen-informatiecentrum.
Onderweg zien we al mooie dingen.
Bij het toeristencentrum is een mooie maquette van Fulda. En er staat een lange rij met “mensen van alledag” in de rij.
We brengen eerst een bezoek aan het Stadsslot. Een leuke combinatie van stadhuis met kantoren en een museale functie.
Voor het stadsslot staan weer enkele “mensen van alledag”.
In het museum is nog iets te zien van de tentoonstelling, die er vorig jaar met veel succes was. De band tussen het huis van Oranje en Duitsland.
Willem I kreeg in 1803 als compensatie voor het verlies van zijn bezittingen in de Nederlanden van Napoleon de voormalige prinsbisdommen Fulda en abdij van Corvey, de abdij Weingarten en de rijksstad Dortmund kreeg. Die samen gingen het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda vormen. Dat heeft slechts tot 1806 geduurd.
In het Stadsslot is nog veel moois te zien.
En buiten het Stadsslot zien we nog een bijzonder monument van Prins Willem Frederik.
Dan gaan we naar de Dom. In de buurt staat een monument van Bonifatius. Hij is hier bisschop geweest en mogelijk begraven. In het Dommuseum zijn enkele relikwieën van hem tentoongesteld, maar nu staan ze tijdelijk op het hoogaltaar, omdat het gisteren de herdenkingsdag van Bonifatius was.
Een als we willen oversteken om de Dom te bezoeken, dan zijn we verrast door de speciale verkeerslichten met Bonifatius in actie!
Vervolgens bekijken we de Dom. De relikwieën van Bonifatius zijn op het hoogaltaar geplaatst, omdat het de dag ervoor Bonifatiusdag was.
We bekijken ook nog het Dommuseum met veel kerkschatten.
In Fulda zien we nog twee nostalgische verkeerslichten voor voetgangers, zoals die in de Oost-Duitse tijd te zien waren.
Met de trein gaan we weer terug naar Rotenburg aan de Fulda.