De fiets-/loopschoen

Als ik op fietsvakantie ga, heb ik altijd speciale fiets-/loopschoenen aan. Ze geven stevigheid bij het fietsen en er is ook goed mee te wandelen.

In 2004 was ik voor een lange vakantie in Vietnam. Ik maakte dus heel wat kilometers en af en toe werd er ook gewandeld. Maar de schoenen raakten aardig versleten. Waar kon ik nieuwe kopen? In Hoi An waren veel toeristen en daar werd ook van alles verkocht. Maar de man, die schoenen verkocht had alleen de Vietnamese maten en als je weet, dat Vietnamezen veel kleiner zijn dan de Europeanen, dan snap je het wel.

Ik kijk nog verder en men biedt zelfs aan om de schoenen, die iets te klein zijn, passend te maken. Uiteindelijk besluit ik maar om ermee akkoord te gaan, want ik moet toch wat. Op een vel papier wordt mijn voetafdruk getekend en de voetomtrek wordt gemeten. Over een uur kan ik de schoenen ophalen. Ik moet ook een aanbetaling doen, maar dat wil ik niet, want ik vertrouw het toch niet helemaal. Uiteindelijk gaat de verkoopster zonder aanbetaling akkoord, als ik mijn hotel heb opgegeven.

Als ik de schoenen na een uur ophaal, blijken ze precies te passen. Ik weet niet, wat ze gedaan hebben: nieuwe gemaakt of stond er gewoon nog een paar? De prijs is 470.000 Dong en dat is $ 30 (ongeveer $ 25).

Zeven jaar later – dus in 2011 – was ik op fietsvakantie in Indonesië. Daar werd ook regelmatig gewandeld en ook op plaatsen, die steenachtig en ongelijk waren. Gevolg: de schoenzool liet los! Er was bij deze reis een gids, die ons begeleidde en die regelde met het guesthouse, dat de schoen voor reparatie werd weggebracht. Ik gaf ze aan een van de mensen, die daar werkte mee, die een gebaar maakte van: “die moeten gestikt worden”.

De volgende dag waren de schoenen klaar: beide zijn gestikt. En daarvoor betaalde ik de lieve som van 10.000 Rupia, omgerekend € 0,80.

En die schoenen gebruik ik nog steeds. De zolen gaan nu pas slijten, omdat ik ze bijna alleen voor fietsen gebruik.