De Friese Elfsteden-fietsroute

Samen met mijn neef heb ik dit jaar weer enkele routes van de Elfstedentocht voor de fiets gemaakt.

De laatste was het spannendste. Totaal 90 km. en omdat het vlak was en de route in meer richtingen ging, zou ik altijd wel ergens de wind tegen hebben. Kortom: wij fietsten van Leeuwarden via Dokkum naar Franeker.

We gingen deze keer niet me trein, maar met de auto naar Leeuwarden. Na koffie met wat lekkers genomen te hebben bij Loetje vertrokken we.

Tot Dokkum hadden we het meest last van de wind, die uit het noordoosten kwam. Gelukkig was er die dag niet veel wind. En natuurlijk moesten we even stoppen op het brugje bij Bartlehiem.

In het prachtige stadje Dokkum werd even gepauzeerd voor de lunch.

Daarna ging het richting Holwerd. We kwamen uit bij de Waddendijk, waar we de boot naar Ameland zagen. En op de dijk fietsten we tussen de schapen door. In Hogebeintum ligt de kerk op een deels afgegraven terp. De kiepkarretjes, waarmee het materiaal werd afgevoerd, staan er als herinnering aan deze afgraving.

Vlak bij Marrum en Westernijkerk ligt nog het voormalige station Marrum-Westernijkerk van het “Dokkumer lokaaltje”, de spoorlijn, die liep van Leeuwarden via Dokkum naar Anjum. In het station zit nu een pannekoekenrestaurant.

Er vlak bij is het idyllisch gelegen plaatsje Westernijkerk.

Tenslotte gaan we via Berlikum naar Franeker, waar we de prachtige fietstocht afsluiten met een pastagerecht.

Met de trein gaan we terug naar Leeuwarden, waar de auto op ons wacht. Het was een prachtige dag!

Met dank aan Gerard voor de prachtige foto’s, die ook in deze reportage zijn verwerkt.