Fietsen langs de grenzen van Gelre

In het boek “De grenzen van Gelre” staan 44 fietstrajecten, die samen langs de grenzen van het voormalige hertogdom Gelre gaan.

Het Overkwartier heb ik al een keer in een aantal dagen gefietst.

Nu ben ik begonnen met om de Veluwe te fietsen.

Dat doe ik zo:

  • Ik maak een fietsroute van ongeveer 30 km, die een deel van de grens van Gelre volgt.
  • Ik maak met behulp van de fietsrouteplanner van de Fietsersbond een route terug naar het beginpunt via andere knooppunten.

Ondertussen heb ik drie keer een route gefietst:

  • Van Harderwijk naar Holkerveen
  • Van Holkerveen naar De Klomp
  • Van De Klomp naar Rijswijk bij Wijk bij Duurstede

Van Harderwijk naar Holkerveen

Ik begon vanaf ons huisadres te fietsen. Vanwege de wind koos ik voor de “blauwe route”, die wat beschutter is dan de rode, de grensroute. In Holkerveen (bij Nijkerkerveen) begon ik met een deel van de grens te fietsen. Een stukje langs en door Amersfoort en vervolgens langs het grensriviertje De Laak tot aan de IJsselmeerdijk. Tenslotte met het windje in de rug naar huis.

Van Holkerveen naar De Klomp

De tweede route begon in Holkerveen. Ik ging er met de auto naartoe. Langs de grens van Gelre (de rode lijn) met Utrecht (vroeger het gebied van de bisschop van Utrecht) naar De Klomp. Onderweg passeer ik de Grebbelinie.

Van De Klomp naar Rijswijk (bij Wijk bij Duurstede)

De derde route begon bij station Veenendaal – De Klomp. Vanaf Veenendaal ging de rode route langs de voormalige Grift, nu Valleikanaal, die de grens met Utrecht vormt. Daarna fiets ik langs de Nederrijn, zie nog wat ruïnes van de steenfabrieken en een nagebouwd Romeins fort, want hier fiets ik tevens over de noordgrens van het voormalige Romeinse Rijk.

Ik fiets de blauw aangegeven route via Wijk bij Duurstede terug naar De Klomp.