Fietsen langs de grenzen van Gelre

In het boek “De grenzen van Gelre” staan 44 fietstrajecten, die samen langs de grenzen van het voormalige hertogdom Gelre gaan.

Overzicht

Het Overkwartier heb ik al een keer in een aantal dagen gefietst.

Nu ben ik begonnen met om de Veluwe te fietsen.

Dat doe ik zo:

  • Ik maak een fietsroute van ongeveer 30 km, die een deel van de grens van Gelre volgt.
  • Ik maak met behulp van de fietsrouteplanner van de Fietsersbond een route terug naar het beginpunt via andere knooppunten.

Ondertussen heb ik drie keer een route gefietst:

  • Van Harderwijk naar Holkerveen
  • Van Holkerveen naar De Klomp
  • Van De Klomp naar Rijswijk bij Wijk bij Duurstede

Van Harderwijk naar Holkerveen

Ik begon vanaf ons huisadres te fietsen. Vanwege de wind koos ik voor de “blauwe route”, die wat beschutter is dan de rode, de grensroute. In Holkerveen (bij Nijkerkerveen) begon ik met een deel van de grens te fietsen. Een stukje langs en door Amersfoort en vervolgens langs het grensriviertje De Laak tot aan de IJsselmeerdijk. Tenslotte met het windje in de rug naar huis.

Terug naar boven

Van Holkerveen naar De Klomp

De tweede route begon in Holkerveen. Ik ging er met de auto naartoe. Langs de grens van Gelre (de rode lijn) met Utrecht (vroeger het gebied van de bisschop van Utrecht) naar De Klomp. Onderweg passeer ik de Grebbelinie.

Terug naar boven

Van De Klomp naar Rijswijk (bij Tiel)

De derde route begon bij station Veenendaal – De Klomp. Vanaf Veenendaal ging de rode route langs de voormalige Grift, nu Valleikanaal, die de grens met Utrecht vormt. Daarna fiets ik langs de Nederrijn, zie nog wat ruïnes van de steenfabrieken en een nagebouwd Romeins fort, want hier fiets ik tevens over de noordgrens van het voormalige Romeinse Rijk.

Ik fiets de blauw aangegeven route via Wijk bij Duurstede terug naar De Klomp.

Terug naar boven

Van Rijswijk naar Asperen

Deze keer fiets ik samen met Henk Takken, die ook van fietsen houdt. Het is prachtig weer en we gaan met de auto naar het beginpunt van de route (tevens het eindpunt van de vorige keer). We gaan met de auto van Henk, maar daar gaat het mis! Mijn fiets is niet goed op de fietsendrager vastgezet en als we in Ermelo op een rotonde rijden, voelt Henk, dat er iets gebeurt. De fiets heeft losgelaten, maar zit gelukkig nog aan de riempjes bij de wielen vast. Hij stopt meteen en gelukkig valt de schade mee (fietstas en stuur). De fiets is niet beschadigd en we kunnen uiteindelijk de route helemaal doen.

Als we een stukje gefietst hebben, passeren we Buren. Daar doen we een koffiestop.

In de buurt van Beesd passeren we een uilen- en vogelpark.

In de buurt van Leerdam is nog een loopgraaf en een onvoltooide groepsschuilplaats, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, gebruikt in de mobilisatieperiode 1939-1940.

In Rijswijk (Gld.) staat de auto, de fietsen gaan er nu veilig op en we keren terug naar huis.

Terug naar boven

Van Asperen naar Zuilichem (Meidijk)

Deze route begon ik in Leerdam. Via de rode route volgde ik de Grenzen van Gelre.

Omdat Leerdam nog in Utrecht (tot 2019 Zuid-Hollland) ligt, fiets ik Gelderland binnen om de route te starten. Het Heukelumse veer is een leuk elektrisch pontje.

Later steek de Waal over met de pont van Brakel. En als ik terugfiets naar Leerdam nog een keer.

Daarna fiets ik naar Slot Loevesteijn. Bij Brakel op de dijk kom ik op de terugweg langs het wapen van de voormalige gemeente Brakel met twee zalmen. In Brakel zie ik ook nog mooie Huis Brakel.

En als ik de Linge oversteek om weer in Leerdam te komen, ben ik Gelderland weer uit!

terug naar het begin

Driedaagse: 1. Van Zaltbommel naar Grave

Dit deel fietste ik als onderdeel van een meerdaagse fietstocht. Ik begon de reis thuis door met de fiets naar het station te gaan en de trein te nemen naar Zaltbommel. Daarvandaan ging ik via knooppunten naar het begin van de route (in blauw op onderstaande kaart). In de buurt van Rossum begint de route (in rood).

Ik ga over de Sint Andries sluis en zie even later zowel de Waal (links) als de Maas (rechts). Hier komen ze vlak bij elkaar. Daarna vervolg ik de tocht naar de Maas.

Het pontje naar Lith in Heerewaarden, koeien vlak langs de oever van de Maas en Lith aan de overkant.

Het vervolg van de route laat een molen, waarvan ik er veel passeer, zien. Een dijkmagazijn, waarin materialen zijn opgeslagen, die nodig zijn, als het waterpeil van de Maas stijgt. Ik passeer Maasbommel, een klein Hanzestadje. Daar heeft vroeger een kasteel gestaan, maar is nu alleen nog maar een ruïne. In Appeltern bekijk ik de Mariakapel in de R.K. kerk. In Batenburg is een kasteelruïne. ’s Avonds verblijf ik in Grave bij Vrienden op de fiets. Het diner gebruik in die plaats. Het was een hete dag en een groot glas (ditmaal Italiaans) bier smaakt voortreffelijk.

Terug naar boven

Driedaagse: 2. Van Grave naar Ooij

Grave ligt in Brabant, maar heeft regelmatig onderdeel uitgemaakt van het Hertogdom Gelre. De Maas vormt de grensrivier tussen beide provincies.

In Overasselt zie ik de Hervormde kerk, waarvan alleen het koor over is. En verderop staat een grote r.k. kerk. Bij Molenhoek moet er geklommen worden en dan passeer ik Jachtslot de Mookerheide.

Regelmatig passeer ik de Duitse grens om dan enige tijd in dat land te fietsen.

Bij Groesbeek moet weer aardig geklommen worden. Eenmaal in de Ooijpolder zie je de Nederrijnse Heuvelrug in de verte. Ik passeer vlak voor Ooij een molen, waarin een restaurant is gevestigd. Daar gebruik ik het diner onder het genot van een groot glas bier, want het was weer een bijzonder warme dag!

Overnachten doe ik in een hotel deze keer; er was geen andere overnachtingsmogelijkheid te vinden.

Terug naar boven

Driedaagse: 3. Van Ooij naar Didam

Eerst fietsen naar Millingen om daar met de pont over te steken. In Tolkamer is er een weg naar me vernoemd: Polweg.

Als ik Elten (D) nader zie ik Hoog-Elten liggen. En dan ga ik de grens weer over om in Elten uit te komen. Hier gebruik ik een lekkere lunch met een “Pflaumenschnecke”.

In ’s Heerenberg zit de grensroute erop. Ik bekijk er nog de Hervormde Kerk. Dan fiets ik naar Didam om vervolgens de trein te pakken om thuis te komen.

Terug naar boven

Van Zuilichem (Meidijk) naar Rossum

Deze keer fiets ik weer samen met Henk Takken. We gaan met de auto naar Rossum. Daar drinken we koffie en genieten van iets lekkers.

Daarna begint de fietstocht. We beginnen met de route naar het beginpunt van de grenzen van Gelre (de blauwe lijn). We hebben nu de wind grotendeels tegen, dus als we de eigenlijke route (de rode lijn) fietsen hebben we de wind in de rug.

Bij Nederhemert nemen we de pont over een dode Maasarm naar het eiland Nederhemert Zuid. Daar zien we kasteel Nederhemert, dat niet te bezichtigen is. En iets verderop staat de Eilandkerk. In de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen vernield en deels opgebouwd en gerestaureerd. Op het terrein is te zien, hoe groot de kerk was.

Naast de kerk liggen enkele grafstenen van adellijke families.

In Well passeren we Slot van Well, dat particulier bewoond wordt.

In Ammerzoden zien we Kasteel Ammersoyen vanaf de buitenkant, want het is gesloten vandaag. Er tegenover ligt de ruïnekerk, die nog maar deels als kerkgebouw in gebruik is.

En we wanen ons in het buitenland, als we Californië (bij Ammerzoden) en Rome (bij Rossum) passeren.

Terug naar boven