Monumentendag in Nijkerk

We zijn op Monumentendag in Nijkerk, mijn geboorteplaats. We brengen een bezoek aan de Grote Kerk, waar ik gedoopt ben, belijdenis heb gedaan en jaren lang elke zondag de kerkdiensten heb bezocht.

(Let wel: de foto’s vormen een diavoorstelling.)

En nu bekijk je de kerk van een andere kant. We lopen eerst door naar de zgn. gerfkamer. Hier wordt de dienst voorbereid; men maakt zich klaar (=gerven) voor de dienst.

Bijzonder is, dat er een bezoek gebracht kan worden aan de gewelven. Omdat er nu een vlonder is aangelegd, is het nu veilig om er te lopen. Er heeft onlangs een restauratie plaatsgevonden, omdat de boktor het hout van het dak had aangetast.

En vanuit een kijkgat in een van de gewelven kijk je op de banken in het schip van de kerk. Er is ook een zgn. nonnenluikje in het koor van de kerk. Dat is er dus al van vóór de Reformatie. En dit was nodig, omdat de zgn. godslamp dag en nacht brandende moest worden gehouden. Vanuit de luikje kon deze lamp met olie worden bijgevuld.

En de kerk heeft ook een prachtig orgel uit het midden van de 18e eeuw. Hier worden in de zomermaanden regelmatig orgelconcerten gegeven. Ook staat er een klein orgeltje, een zgn. positief, dat is gemaakt door de voormalige en nu overleden stadsbeiaardier van Nijkerk.

En dan is er nog een opgang naar de toren. Let wel: Verbooden te rooken.