Fietsen “Rond de wereld” in Nederland

In september 2021 fietste ik een deel van de route “Rond de wereld in Nederland”, die beschreven is in het boek “Fietsen rond de wereld in Nederland”.

In het kort

De fietstocht duurde vier dagen. Mijn fietsmaat en ik begonnen in Hoogeveen en eindigden in Winschoten. De reis naar Hoogeveen en vanaf Winschoten naar huis werd per trein gemaakt, waarbij de eigen fietsen meegingen. Overnachtingen boekten we bij Vrienden op de fiets.

De eerste dag: met de trein naar Hoogeveen en verder op de fiets naar Nieuw-Amsterdam

De tocht begint na een treinreis, waarbij de fiets meegenomen wordt, in Hoogeveen. Mijn fietsmaat en ik fietsen de eerste dag naar Nieuw-Amsterdam (40 km).

Van Hoogeveen naar Nieuw-Amsterdam (47 km.)

De eerste buitenlandse naam, die we tegenkomen, bevindt zich ten noorden van Hoogeveen, namelijk Siberië.

En verder Meppen. Veertig kilometer van deze plaats verwijderd ligt het Duitse Meppen.

Nieuw-Amsterdam is genoemd naar de hoofdstad van ons land, omdat de investeerders van een stuk veenmoeras, waar nu Nieuw-Amsterdam ligt, uit Amsterdam kwamen. Ook in Amerika lag een Nieuw-Amsterdam aan de monding van de Hudson-rivier (1625) en in Suriname ligt een Nieuw-Amsterdam.

In het Drentse Veenoord (nu onderdeel van Nieuw-Amsterdam) is het Van Gogh Huis. Dit was eerder een logement, waar Van Gogh op jonge leeftijd twee maanden verbleef.

De tweede dag: naar Emmen

Nieuw-Amsterdam ligt maar zo’n 10 kilometer van Emmen, maar we maken een hele omweg, zodat we er pas na 70 kilometer zijn.

De overnachtingen waren bij Vrienden op de Fiets. Onze gastheer had de fietsen voor ons binnen gezet en dat bleek in de serre te zijn. De volgende ochtend stond daar ook voor ons een uitgebreid ontbijt klaar.

We kwamen weer buitenlandse plaatsen tegen: Marokko, Dalen (komt ook in Noorwegen voor) en Coevorden. Deze laatste plaatsnaam komt alleen in Drenthe voor, maar Vancouver (in Canada) is er wel naar vernoemd.

Na Coevorden verlaten te hebben, neem ik de kans waar even een paar voetstappen over de grens te zetten (bij de uitkijktoren). Dan fietsen we langs het Schoonebekerdiep, waar we links een moderne vorm van oliewinning zien, terwijl in Duitsland de jaknikkers nog gewoon doorwerken.

Het vervolg van de route toonde weer heel andere aspecten van Drenthe: Drentse schapen op de hei en een uitgestrekt natuurgebied van hoogveen, waar je op de fiets doorheen kunt via een mooi aangelegd fietspad.

Dag 3: Naar Annen

Deze dag is de route ook weer 70 km. We fietsen over de Hondsrug en passeren mooie bossen, heidevelden en zien veel hunebedden. Dit is het toeristische gezicht van Drenthe.

Enkele keren zien we zgn. flintenwegen, vergelijkbaar met de kasseien in België. Gelukkig ligt er een comfortabel fietspad naast. De flintenweg is gemaakt van keien, die in Drenthe gevonden werden.

Verderop passeren we een kunstwerk “Ode aan de Zon”, volgens mijn fietsmaat een hunebed op stelten.

En dan zien we op verschillende plaatsen hunebedden. Eén, twee of zelfs drie hunebedden bij elkaar. En in Borger brengen we een bezoek aan het hunebeddenmuseum.

We passeren Nooitgedacht; komt ook voor in Zuid-Afrika als plaatsnaam. We fietsen door Rolde en passeren het riviertje de Drenthse Aa.

Dag 4: Naar Winschoten en dan naar huis

Op de laatste fietsdag is de route 45 kilometer. We gaan op tijd weg, omdat we nog met de trein naar huis moeten. Omdat de fiets mee gaat en tussen 16 en 18.30 uur niet in de trein mag staan, zorgen we ervoor, dat we voor 16 uur thuis zijn.

De laatste buitenlandse plaatsnamen op onze route zijn Kiel en Egypte.

We zijn ondertussen in het weidse Groninger land. Twee lintdorpen De Kiel en Windeweer, die samen uitgegroeid zijn tot een 6 km. lang dorp Kiel-Windeweer. En in Duitsland ligt de havenplaats Kiel. Verder komt de naam Kiel voor in Wisconsin (Amerika) en Antwerpen.

En van het buurtschap Egypte is alleen de straatnaam Egypteneinde nog over. Het buurtschap is nu opgenomen in Veendam. Het ontstond doordat rondtrekkende zigeuners zich er vestigden in het begin van de 19e eeuw. Ze zeiden, dat ze uit Egypte kwamen.

Dat was al met al een prachtige fietsvakantie. Geen regen gehad, de laatste dag veel wind, maar… in de rug. Heel gastvrije overnachtingsadressen. Heerlijk om op terug te kunnen kijken.

Een reactie op dit verhaal stel ik erg op prijs.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.