Gevaar op de e-fiets

Lekker eropuit! En dat doen we op de fiets. En heel veel (met name) ouderen gebruiken hiervoor de elektrische fiets. En daar gaat nog wel eens wat mis.

Veel van deze fietsers stappen zo vanuit de auto op de fiets. Dat kun je zien aan hun houding. Ze hangen achterover, zoals je in een autostoel zit. De handen hebben ze hoog op het stuur liggen, zoals je de handen bovenop het autostuur legt. En de benen gaan in een langzaam traptempo rond met wel “één of twee stipjes” erbij, want het moet vooral geen inspanning kosten…

En dan gaat het mis! Er komen nog wel eens ongevallen voor en voornamelijk eenzijdige: dus met de fiets tegen een paaltje midden in het pad of tegen een paddenstoel, die over het hoofd is gezien.

Veilig Verkeer Nederland komt dan ook met een herhalingscursus voor e-fietsers en wel digitaal. Dat lijkt me geen overbodige luxe.

Enkele aanbevelingen van Veilig Verkeer Nederland

  • Snelheid aanpassen. Dus op tijd voeten stil houden en handen bij de rem. Persoonlijk vind ik, dat je niet sneller moet fietsen dan je op een niet-elektrisch-ondersteunde fiets doet, dus tussen de 15 en 20 km/u.
  • Bij de vertrek de fiets in een lage ondersteuning zetten, anders schiet je naar voren.
  • Terugschakelen voor de bocht. Dan kun je veel alerter reageren met het voetenwerk. Bij een auto schakel je ook terug voor de bocht, omdat de motor dan veel beter reageert. Ditzelfde geldt voor het onze motor.
  • Draag een helm. Ik denk, dat hierover het laatste woord nog niet is gezegd.