Voedsel verspillen?

Deze week in het nieuws: In Nederland wordt thuis per persoon per jaar iets meer dan 33 kilo eten weggegooid. Weliswaar is het aantal kilo’s door de jaren heen dalende, maar toch!

Ik vind het jammer, dat er zoveel wordt weggegooid. Er zijn landen, waar men niet genoeg te eten heeft. En er zijn zelfs in Nederland mensen, die niet genoeg geld hebben voor eten en drinken. En als rentmeester van deze aarde moeten we zuinig zijn op onze planeet en wat deze voortbrengt. (Genesis 2:15. Zo nam de HEERE God den mens, en zette hem in den hof van Eden, om dien te bouwen, en dien te bewaren.)

Wat doen we er zelf aan?

  • Brood vries ik in. En we halen er van tevoren het aantal sneetjes uit, dat we willen eten.
  • Let bij het gebruik van de voorraad op de houdbaarheidsdatum: eerst opmaken, wat hier het dichtst bij zit.
  • In geval van twijfel (bijv. bij overschrijding van de datum) houd ik me aan de volgende drie stappen: kijken, ruiken, proeven. Is er niets mis mee, dan gewoon gebruiken.
  • Maak van restjes een nieuw gerecht. Hiervoor is wel het een en ander op internet te vinden.
  • Ook kun je er in de supermarkt voor zorgen, dat er zo min mogelijk wordt weggegooid. In de Jumbo bijvoorbeeld staat een bak met afgeprijsde producten, die nog niet op die dag verkocht mogen worden. Als je hier iets van koopt hoeft dit niet weggegooid te worden.

Nog wat websites met tips