Vakantie in Gent – De eerste dag

Na een fietsvakantie in 2000, waar ik door Gent kwam en er een overnachting had, wilde ik nog eens graag een keer deze mooie stad bezoeken, want ik had mooie herinneringen aan mijn eerste bezoek.

Midden in de stad ligt de waterburcht Gravensteen.

Tijdens ons bezoek bekeken we veel kerken en een kathedraal. We begonnen met een boottocht door de stad. We zien de prachtige gebouwen aan de Graslei. Op een gegeven moment zien we tussen de huizen door drie torens, namelijk van de Sint-Nicolaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal.

Verder varend zien we een restaurant met de vredesvlag met de omgekeerde regenboog. Dan passeren we de burcht Gravensteen, echt een waterburcht. Bij een brug, waarnaast vroeger het keizerlijk paleis lag en nu niets meer van over is, staan moderne beelden. Op de laatste foto zien we de burcht nog een keer tussen de huizen door.

We stappen van de boot en gaan de Sint-Baafskathedraal bekijken.

Opvallend zijn de mooie preekstoel. En er is een kapel met allemaal uitingen van dankbaarheid na een genezing o.i.d.

Het Lam Gods van de gebroeders van Eyck heeft onze speciale aandacht. Dit is wereldberoemd. Het staat achter glas.

Op de achterkant van de luiken staan ook mooie afbeeldingen.

In de crypte is een kopie van het meesterwerk te zien, maar wel erg verkleurd. Het is dan ook een fotokopie.

Dan dalen we nog af naar de crypte. Dit is het begin van de eerste Romaanse kerk.

We zien er o.a. het hoofd van Johannes de Doper op een schaal. Een tastbare kopie van Het Lam Gods. In de crypte hangt ook het drieluik “De Verheerlijking van het Kruismysterie” van de hand van Joos van Wassenhove, ook bekend als Justus van Gent.

Na genoten te hebben van deze schitterende kathedraal zoeken we de straat weer op. We zien “De Dulle Griet”, het kanon van Gent. Op de vrijdagmarkt, dat nu verlaten is, staat een standbeeld. Het is van Jacob van Artevelde en hij werd vooral bekend als Gents opstandelingenleider.

’s Avonds dineren we bij Restaurant De Witte Leeuw, schitterend gelegen aan de Graslei. Ook in 2000 heb ik hier gedineerd, maar ik het herken er niets van. Op advies van iemand van de thuiszorg dineren we hier. En we hebben er geen spijt van. De maaltijd sluiten we af met een wafel met warme kersen.

De volgende dag: Vakantie in Gent – De tweede dag

De laatste dag: Vakantie in Gent – De derde dag

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.