Wandelen en openbaar vervoer

Twee hobby’s ineen, waarvan ik op één dag kan genieten.

Wandelen

Wandelen doe ik regelmatig. Meestal loop ik een onderdeel van een lange-afstandswandeling. Ik ben onderweg op het Trekvogelpad, dat van Bergen aan Zee naar Enschede loopt. En ik ben ook al een eind gevorderd op het Graafschapspad. En de laatste lange wandelroute, waarmee ik bezig ben is het Streekpad Nijmegen. Voor alle drie de routes heb ik een wandelmaat.

En met Piet loop ik de Koninklijke Weg.

Ernaartoe

Ik kies om een lange-afstandswandeling te maken altijd voor het openbaar vervoer.

De eerste reden is, dat alle drie de wandelmaten in een andere plaats wonen. We reizen dan ieder voor zich naar het beginpunt van de wandeling. Vaak ontmoeten we elkaar al tijdens de reis ernaartoe.

De tweede reden is, dat ik reizen met het openbaar vervoer heel plezierig en ontspannen vind. Als ik eenmaal aan het reizen ben, hoef ik me niet meer in te spannen door op het verkeer te letten. En het openbaar vervoer is heel sociaal, want je reist met anderen samen.

Regelen van de reis met het openbaar vervoer

Gelukkig is er een heel handige website en app, waarmee je je reis heel gemakkelijk uitzoekt. De dichtstbijzijnde halte, waar de wandeling begint, kan ik vinden in de wandelgids, die beschikbaar is voor elke route. En ik neem een vertrektijd na 9.00 u., omdat ik dan met korting kan reizen in de trein. In dat geval kan ik ook een keuzedag gebruiken. Daarmee kan ik bijna onbeperkt en bijna gratis met de trein mee die dag.

De terugreis regelen kost me vaak iets meer moeite. Dat heeft te maken met de reisbeperking van NS, waardoor ik tussen 16 u. en 18.30 niet kan inchecken tegen voordelig tarief. Ik probeer dus op tijd bij het terugreisstation te zijn. En lukt dat niet, dan probeer ik zoveel mogelijk van de bus gebruik te maken, want daar heb ik standaard 34% korting, dus ook in de middagspits.

Dit is de geadviseerde route: met de bus naar Utrecht en dan op de trein, maar de vertrektijd is na 16 uur, dus dat betekent het volle tarief.
En deze reis maakte ik. Wel een lange busreis, maar leuk en afwisselend. En vanaf Amersfoort met de trein naar Ermelo. Weliswaar het volle tarief, maar niet zo’n verre reis nu.