Waterlinieroute op de fiets, deel 1

Er is een prachtige lange-afstandsfietsroute door Nederland, die de waterlinie volgt. Door de route te fietsen combineer je een stuk geschiedenis (met name uit de 19e eeuw) met architectuur (vestingen en forten) en natuur. Hier is achtergrondinformatie te vinden over deze route: https://www.lfwaterlinieroute.nl/.

Met mijn neef Gerard ben ik begonnen met het eerste deel van de route te fietsen. We kozen ervoor om niet met de trein (en de fiets mee) te reizen. Vorige jaren is ons dat minder goed bevallen door de verplichte reserveringen (zonder garantie).

Beide fietsen op de auto

We gaan dus met de auto (en de fietsen mee) naar Edam. Vandaar fietsen we naar Haarlem (station). Gerard reist met het openbaar vervoer terug naar Edam en komt ongeveer twee uur later terug in Haarlem. Hierna reizen we terug naar huis.

In Edam is meteen al het eerste fort te zien.

Dan volgt de route met mooie natuur (forten vestingen liggen altijd aan de rand van de natuur).

En dan staat ons een verrassing te wachten. We komen voor een hek en dan ga ik maar het fietspaadje langs het kanaal op. Echter het blijkt een voetpad te zijn. Bij de eerstvolgende brug gaan we aan de andere kant terug en dan ontdekken we, waarom er een hek staat: pontveer uit de vaart!

De route verloopt heel verrassend. We volgen een dijk, die de polders rond Amsterdam droog moest houden, als andere dijken doorgestoken werden.

Bij het Noordzeekanaal maken we gebruik van de Amsterdamse pont om aan de overzijde te komen.

Door het prachtige Spaarnwoude gaan we naar station Haarlem.

Wat hebben we genoten van de prachtige route in een druk deel van Nederland.

Bij het vlaggetje moesten we omfietsen i.v.m. de uitgevallen voetveerverbinding

Lees hier over de tweede fietstocht op de Waterlinieroute.